Spring til indhold

EU's Sikkerheds- og Forsvarspolitik (CSDP)

EU's fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (CSDP) er en del af EU's fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP). CSDP'en er det centrale værktøj for EU, når der er behov for EU-deltagelse i krisestyringsopgaver, og det overordnede mål er, at EU skal kunne bidrage til konfliktløsning, fred og stabilitet i verden.

De grundlæggende rammer for en fælles sikkerheds- og forsvarspolitik blev lagt på mødet i Det Europæiske Råd i Nice i 2000 og skal ses i lyset af konflikterne på det vestlige Balkan i 1990’erne, der satte betydeligt fokus på Europas evne til at håndtere kriser.

Den første mission under den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik (dengang kaldt ESDP, European Security and Defence policy) blev iværksat i 2003.

Siden 2003 har EU afsluttet 14 civile missioner og miltære operationer og leder pr. juni 2014 15 yderligere missioner og operationer.

Danmark deltager som følge af forsvarsforbeholdet ikke i afgørelser eller aktioner, der har indvirkning på forsvarsområdet, og deltager derfor ikke i EU’s militære operationer.

Derimod er Danmark en stærk bidragsyder til EU’s civile missioner under CSDP’en.

Læs mere om danske bidrag til EU's civile missioner  

Kontakt

Stabiliserings- og Sikkerhedspolitik (SSP)
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
DK-1448 København K

 

E-mail: ssp@um.dk
Tlf: (+45) 33920646